Associacions

TRANSTORNS DE L’ ESPECTRE DE L’AUTISTA

El proper dia 2 d’Abril es commemora el Dia Internacional de l’Autisme. L’any 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides, preocupada per l’elevada prevalença de l’autisme en tot el Món, va decidir dedicar un dia de visibilització per al Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) per tal de per a que es prenguin les mesures adequades i presa de consciència a través de la societat.

Es calcula que l’ 1 i 1,5% aproximadament de la població té la condició autista. Els Trastorns de l’Espectre de l’Autisme són d’origen neurobiològic que tenen el seu inici a la infància. Les característiques no s’adquireixen amb el temps, es neix amb el trastorn i també és important comprendre que no es tracta d’una malaltia.

Existeix una elevada variabilitat en la presentació d’aquests trastorns, la qual cosa implica que els símptomes es manifesten d’una manera o d’una altra en cada persona distribuint-se en un continu o espectre de menor a major severitat. El TEA 1 es considera la part de l’espectre que necessita menys suport, el TEA 2 dos amb suport moderat i el TEA 3 amb un suport important. La Síndrome d’Asperger, per exemple seria un TEA 1 ó 2 que no presenta dificultats intel·lectuals ni retard amb el llenguatge però que percep el món de forma diferent i sovint poden ser els nostres companys d’aula més tímids o amb comportaments peculiars.

Les característiques nuclears del TEA són la presència d’alteracions en la comunicació i sociabilitat amb patrons de comportament repetitius, restringits i estereotipats que dificulten la inclusió i adaptació de la persona al seu entorn social, escolar o acadèmic, laboral o de lleure.

És important tenir en compte que aquestes dificultats poden variar en cada moment evolutiu i que la major part persisteixen al llarg de tota la vida i que la societat encara no els inclou ni els entén, fent-los més vulnerables a l’assetjament escolar (bullying) i la incomprensió.

Us enviem enllaços informatius que us poden ajudar a entendre la condició. També podeu contactar amb el suport de les associacions del Baix Penedès que lluiten per a promoure la inclusió de les persones amb autisme i les seves famílies: Avancem Junts i Aspercamp (TEA nivell 1 ó Asperger) als mails: [email protected] i [email protected], respectivament.

 

Campanya antibullying TEA
Informació àmplia sobre el Trastorn
Vídeo Sobre el TEA (5 min.30s)
Vídeo Sobre l’Asperger (42 min 25s)
Pel·lícula Documental Autisme on es reflecteixen els diferents graus TEA (55 min)
Bet i el TEA
REMI, un nen que fa SOL (conte musical inclusiu autisme

 

 

Presidenta: Ana Trillas

Directora: Laura Rechar

Secretaria: Olga Sánchez de avancem junts

Col·laboradors

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *