Històries

BRUIXES, LA GRAN MENTIRA. PER SÀPIENS

Dilluns 24 de Gener és  va celebrar, al Casino de Caldes de Montbui, l’acte de cloenda de la campanya NO EREN BRUIXES EREN DONES  impulsada per SÀPIENS el març de l’any passat amb l’objectiu de reparar la memòria de més d’un miler de dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser acusades de bruixeria, torturades i executades en dos-cents municipis catalans.

Per posar punt final a la campanya, van fer la preestrena del documental Bruixes, la gran mentida, una coproducció de Televisió de Catalunya i SÀPIENS que aborda aquests fets a partir de la recreació d’un dels judicis més sonats del segle XVII, el de La Carabassera, que va ajusticiar Jerònima Hugueta a la Seu d’Urgell. Dirigit per Joanna Pardos, aquesta docuficció s’endinsa a través de les veus dels principals especialistes en la matèria, en un feminicidi que va ser especialment cruent a Catalunya.

 

Va conduir la preestrena la directora de SÀPIENS, Clàudia Pujol, que va explicar que “el territori català és, dissortadament, un escenari privilegiat per estudiar el fenomen de la cacera de bruixes. Tant per intensitat com per precocitat, ja que el primer procés de bruixeria a Europa va tenir lloc al segle XV a les valls d’Àneu”.

 

La directora va recordar algunes de les dones que van ser processades a Caldes de Montbui entre 1615 i 1621: Maria del Portal, Magdalena Vadrena, Elisabet Rossell, Caterina David, Margarita Pujol, Eulàlia Puig, Úrsula Roca, Maria Gavatxa i una desena de dones més acusades de crims inexistents. “Totes elles van ser el boc expiatori d’una societat profundament misògina i convençuda de l’origen malèfic de les seves desgràcies”, va afegir.

 

L’historiador Pau Castell, autor –juntament amb Agustí Alcoberro– de la recerca que va fer posible la campanya #NoErenBruixes, va explicar que “en el centenar de casos que he estudiat, hi he trobat una constant comuna: la deshumanització de les dones, tant per part dels mateixos veïns i veïnes que les van delatar com dels tribunals que les van jutjar”. L’acte també va comptar amb les intervencions de la directora de la docuficció, Joanna Pardos; del director de TV3, Vicent Sanchis; de la directora del programa Sense ficció, Montse Armengou, i de l’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda. Així mateix, es va comptar amb la presència especial del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que va tancar l’acte recalcant la necessitat de “reconèixer i reparar el feminicidi institucionalitzat que Catalunya va viure durant prop de dos segles, per fer justícia amb el passat”.

La campanya arriba al Parlament de Catalunya
Des de l’inici de la campanya #NoErenBruixes, prop de 12.000 persones s’han adherit al manifest, nombrosos municipis han aprovat mocions de reparació en els plens, s’han celebrat multitud d’actes de desgreuge i s’han impulsat accions com la inauguració de places i carrers amb noms de bruixes. La campanya fins i tot ha arribat al Parlament de Catalunya, on aquest dimecres es debatrà i votarà una proposta de resolució presentada per ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem per reparar la memòria històrica de totes aquelles dones condemnades injustament.

Bruixes, la gran mentida a TV3
Si no vau poder veure la preestrena, no patiu, perquè TV3 emetrà el documental aquesta nit, 25 de Gener 2022 a les 22.05 h, al programa Sense ficció. No us el perdeu!

 

 

Sapiens.cat

Revista de divulgació històrica

Col·laboradors

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *