Els plaers de la vida

UZBEKISTAN – RUTA DE LA SEDA

[easy_media_download url=”https://ladonaesactualitat.cat/wp-content/uploads/2021/06/Producte-Propi-Uzbekistan.pdf” text=”+Info” target=”_blank”]

 

Avui us vull parlar d’un país bastant desconegut Uzbekistan.

Aquest país de la ruta de la seda compta amb llocs que tothom hauria de visitar alguna vegada, ja que en aquest país es troben tres de les ciutats històriques més importants i Patrimoni de la Humanitat.
Khiva era una de les parades de el pas de la Ruta de la Seda per Uzbekistan. Una ciutat oasi en ple desert, on es pot contemplar la fortalesa de Khizilkhum. Itchan Kala es troba dins de Khiva i és una bellíssima ciutat emmurallada que s’ha catalogat com a Patrimoni de la Humanitat. Està envoltada de muralles de tova construïdes fa més de cinc segles. Els seus carrers estrets d’arquitectura islàmica estan plens d’encant i esquitxats d’antigues madrasses. En el fort de Kukhna, després de pujar una llarga escalinata, es pot gaudir d’un mirador amb una panoràmica de cúpules i terrats. La mesquita de Juma compta amb 218 columnes. Per descomptat, és imprescindible conèixer l’antic basar d’esclaus i visitar els museus.

En altres temps Khiva es deia Khorezm i els habitants de la regió eren khorezmi. Allà va néixer A El-Khorezmi, un reconegut astrònom i matemàtic. Aquí hem adaptat la pronunciació i se li coneix com A el-Juarismi. De el nom d’aquest estudiós deriven paraules com a guarisme, àlgebra o algoritme. Aquesta és una de les dades més curiosos d’aquesta ciutat que sembla treta de les Mil i una Nits.

A l’igual que Itchan Kala, Bukhara es una ciutat històrica i també Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, encara que és molt menys coneguda a nivell internacional que, per exemple, Samarcanda. Bukhara va ser, durant molts segles el centre més gran i important de la cultura islàmica de la regió d’Àsia Central. Compta amb valuoses madrasses o escoles islàmiques, com Kukeldash, la més gran de la zona, o les d’Ulugh Beg o Abdul Aziz Khan. A prop de les madrasses solen erigir-mesquites i a Bukhara destaca la de Kalon amb el seu impressionant minaret. Es va construir el 1127 i va ser, en aquell moment, amb els seus 47 metres d’altura, l’edificació més alta d’Àsia Central.
Aquesta ciutat també era parada dels viatgers que transitaven la Ruta de la Seda i per això compta amb tres basars tradicionals que han sobreviscut en el temps. Taki-Telpak Furushon, dedicat a les gorres; Taki-Sarrafon, per trobar monedes i Taki-Zargaron, per a qui busca joies.

I la imprescindible a veure a Uzbekistan és Samarcanda, la cuitat més popular d’aquest país. Tan sols el seu nom evoca exotisme oriental, màgia i esplendor. Ens fa pensar en sumptuosos palaus, comerciants de tot el món i llegendes antigues. Samarcanda va ser destruïda i reconstruïda diverses vegades, i convertida en una veritable obra d’art sota el comandament de Tarmelán i els seus successors. És una ciutat mítica a l’altura de les expectatives del viatger, i mai defrauda a qui la visita.

Per això enguany ens em aventurat a organitzar un viatge a aquest impressionant país per el 16 d’octubre, un viatge de 10 dies amb sortida de Barcelona acompanyats d’un expert guia que farà gaudir a tot aquell qui ens acompanyi.

Animeu-vos.

 

 

Dolors Escura 

Directora agencia Agora Destins

Odena, 31 Igualada

Tel. 93.803.5412

www.agoradestins.com

Col·laboradors

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *