Salut i bellesa

PREMI A LA GESTORA COVID DE L’ EAP PER LA PARTICIPACIO L’ESTUDI MIT-TOS

Divendres 28 de maig, va tenir lloc al Centre Corporatiu el lliurament de premis a les 3 millors participacions en l’estudi MIT-TOS per part de professionals gestors Covid, a càrrec de l’Institut de Recerca d’Atenció Primària IDIAP Jordi Gol i Gurina.

Van assistir a l’acte Yolanda Lejardi, directora gerent de l’ICS; Marga Garcia, responsable de l’Àrea d’Atenció a la Ciutadania de l’ICS, i Eva Alsina, coordinadora de l’Àrea d’Atenció a la Ciutadania del SAP Alt Penedès-Garraf-Baix Llobregat Nord.

Els mereixedors d’aquest reconeixement van ser Silvina Lugonés, de l’EAP Cubelles-Cunit, i Ivan Peloche i Arnau Andrés dels CAP Sant Andreu i Adrià de Barcelona, als quals es va obsequiar amb un iWatch, gràcies a la col·laboració de la Fundació Laguarta Soler.

La Silvina ens ha fet les següents declaracions:

 

Quin era l’objectiu de l’estudi MIT-TOS en què has col·laborat?

Era un estudi col·laboratiu internacional, impulsat pel Massachussets Institue of Technology (MIT), en el qual han col·laborat l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAJGol). Cal destacar que és un estudi sense finançament i sense afany de lucre.

La finalitat de l’estudi era analitzar la tos de les persones a les quals s’havia realitzat una PCR, amb l’objectiu de desenvolupar una eina d’ajut diagnòstic per detectar la Covid-19. Aquesta eina permetrà crear els algoritmes de reconeixement de la tos a través de la intel·ligència artificial per al diagnòstic de la Covid-19 (MIT OPEN Voice COVID-19).

 

En què consistia la teva tasca i què havia de fer el ciutadà que hi participava?

La meva tasca consistia a explicar l’estudi MIT-TOS a tots els pacients que acabaven de realitzar-se una PCR i encoratjar-los a participar-hi.

Reflexionava amb el pacient al voltant de la importància de la seva cooperació en l’estudi, dient-li que seria senzilla però molt valuosa, i que amb la seva participació es podria crear una eina d’ajut diagnòstic disponible gratuïtament en una aplicació mòbil d’àmbit mundial.

Entregava la documentació informativa als pacients i els explicava que totes les seves dades s’analitzarien de forma anònima amb finalitat d’investigació.

Sí el pacient estava d’acord a participar en l’estudi, sol·licitava el seu consentiment informat escrit i signat i s’enviava a l’equip investigador. A l’EAP Cubelles-Cunit, tots els reclutaments s’han realitzat de manera presencial.

Els pacients participants podien ser simptomàtics (tant si acabaven essent positius com negatius) o bé contactes estrets de pacients Covid positiu (tant si eren simptomàtics com a asimptomàtics, i tant si acabaven essent positius o negatius).

Un cop el pacient havia donat el seu consentiment, se li proporcionava un número de telèfon mòbil que havia de guardar en els seus contactes. Se li explicava que des de casa havia de realitzar tres enregistraments de la seva tos (si no en tenia, l’havia de forçar) i uns enregistrament de veu contant del número 1 al 10 i enviar-los a través del WhatsApp. També se l’informava sobre les mesures de seguretat enfront de la Covid a l’hora de realitzar els enregistraments.

 

Quin nombre de participants vas captar per participar en l’estudi?

Van ser un total de 179 ciutadanes i ciutadans d’entre 20 i 99 anys les que van participar en l’estudi.

 

Com has viscut l’entrega d’aquest reconeixement a la teva tasca?

Quan em vaig assabentar d’aquest reconeixement el dijous passat, va ser una gran notícia; em sentia molt feliç i molt emocionada.

Per a mi va ser un gran orgull haver pogut participar en l’estudi MIT-TOS i ha estat un valor afegit a la gran tasca que hem desenvolupat les i els gestors Covid durant la pandèmia. Val la pena dir que la nostra col·laboració com a gestors Covid en l’estudi ha constituït una eina més per combatre aquesta maleïda pandèmia.

A més, he après moltíssim durant tots aquests darrers mesos tan difícils, on hem treballat molt i encara seguim treballant. En aquest sentit, hem crescut com a equip i ha quedat palesa la gran capacitat que tenim els equips d’atenció primària a l’hora de treballar en moments de màxima complexitat.

Per acabar, m’agradaria fer extensiu el meu agraïment a tota la ciutadania que altruistament ha participat de forma activa i solidària en l’estudi, a les meves companyes i companys gestors Covid que han participat en l’estudi, a tot l’EAP Cubelles-Cunit i a tota la comunitat científica que ho ha fet possible.

Moltes gràcies per tot!!

 

 

Silvina Lugonés

Col·laboradors
Latest posts by Col·laboradors (see all)

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *