Salut i bellesa

QUE ÉS LA DISSOCIACIÓ

La dissociació és un mecanisme que utilitza el nostre cervell per ‘desconnectar’ la nostra ment de la realitat quan ens trobem davant d’una situació límit que sobrepassa els nostres recursos psicològics per afrontar-ho. D’aquesta manera aconseguim reduir l’impacte emocional, la tensió, la por i el dolor del moment. En resum, la dissociació és l’arma que utilitza la nostra ment per fer front a una situació traumàtica.

La dissociació, s’activa de manera instintiva quan el nostre inconscient veu clar que no hi ha sortida, que ni la nostra ment ni el nostre cos no poden fer res per evitar una situació desagradable per a la persona. És un mecanisme que utilitzen molt les persones que han patit abús infantil o violacions. El nostre cervell s’evadeix de la realitat per no estar present en aquest cos maltractat. Com en tot procés, la clau de si la dissociació es converteix en un problema és si la nostra ment presenta símptomes de distanciament i desconnexió de manera constant, arribant a interferir en la nostra vida diària i, en cas de fer-ho, la intensitat amb què ho fa. Així, és fonamental entendre els diferents nivells de dissociació que hi ha per saber si necessitem l’ajuda d’un professional per tractar-la.

Per a molts psicòlegs, la dissociació és un mecanisme de defensa de l’inconscient per no experimentar dolor emocional davant d’un conflicte o una situació estressant. Per tant, el problema és quan aquest mecanisme de defensa és constant a la nostra vida perquè es pot arribar a alterar la consciència, la memòria, com es percep l’entorn i fins i tot, en els casos més greus, fins a la identitat.

La dissociació és molt comuna que aparegui en els trastorns psicològics següents: l’estrès posttraumàtic, l’ansietat, la depressió, el trastorn límit de la personalitat i els trastorns dissociatius.

Hi ha alguns símptomes que ocorren en la majoria dels casos dels processos dissociatius, però que no tenen per què aparèixer alhora. En general, la persona que utilitza el mecanisme de dissociació sol tenir el nivell d’atenció alterat, pot presentar desorientació en el temps i l’espai i se sol comportar de manera automàtica. A més, pot passar que la persona afectada no recordi què acaba de passar fa poc temps (llacunes de memòria).

Passar per un procés dissociatiu davant d’un trauma molt fort ens pot provocar una mena d’anestèsia emocional que ens serveix per protegir-nos dels dolorosos records. En els casos més greus, podem arribar a sentir-nos aliens a nosaltres mateixos i veiem el succés com si no ens hagués passat a nosaltres. Aquest trastorn és conegut com de despersonalització o desrealització. En definitiva, la persona veu la vida com si fos una pel·lícula, arribant a pensar, en molts casos, que el món és irreal. És molt habitual en persones que estan en situacions d’estrès posttraumàtic.

Otra de las consecuencias graves de la disociación es cuando se produce la amnesia disociativa, que consiste en que la persona afectada por la misma no es capaz de recordar hechos autobiográficos relevantes como, por ejemplo, la fecha de su cumpleaños. Esta amnesia no hay que confundirla con el olvido de cosas diarias, ya que la disociativa causa mucho malestar en la persona que la padece.

Por último, otra de las afecciones de la disociación es la conocida como fuga disociativa en la que la persona afectada hace viajes físicos repentinos e inesperados, lejos del hogar o del puesto de trabajo y luego el individuo no recordará parte o la totalidad de su pasado. Este trastorno viene siempre acompañado de confusión, pérdida de identidad y en los casos más severos, la adopción de una identidad nueva.

Gracias a la disociación, apartamos un suceso traumático para nosotros de nuestra mente. El problema es que, por las noches, esto no es fácil de hacer y el trauma que hemos vivido puede reproducírsenos en pequeños flashes en forma de pesadillas. El objetivo fundamental del tratamiento contra la disociación es intentar integrar todos los elementos disociados de manera que la persona consiga vivir de una forma más sana y adaptativa.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *