Històries

TRUMAN CAPOTE, AVA GARDNER I LA COSTA BRAVA

 

A l’inici de la primavera del 2021 es va estrenar l’escandalós documental The Capote Tapis, comptant la complexa (i polèmica) personalitat del reconegut escriptor Truman Capote. Ell et pot agradar o no, però no deixa ni deixava indiferent a ningú. No obstant això, el que molts van passar per alt és que l’obra mestra que va canviar el nou periodisme nord-americà es va acabar d’escriure en una preciosa casa de la  cala de Palamós, a la Costa Brava.

A finals d’abril de 1960, l’escriptor Truman Capote va arribar a Palamós amb la seva parella Jack Dunphy, un buldog, un caniche cec, una gata, 25 maletes i més de 4.000 folis que conformaven l’esborrany de A Sang Freda. En aquell temps, Espanya encara es regia sota el franquisme, però algunes zones de la Costa Brava s’escapaven de la rectitud del règim i era una tendència entre personalitats americanes i celebritats passar una temporada per allà, sobretot després que Ava Gardner ho posés de moda. Un veritable oasi enmig d’una dictadura.

La parella va estar un total de 18 mesos a la zona durant tres llargs estius -del 60, 61 i 62-. Durant aquests anys van viure en diferents localitzacions: l’Hotel Trias; la casa de la Plaça de la Catifa -ja no existeix com a tal, encara compta amb un cartell amb paraules de Truman sobre Palamós: “Això és un poble de pescadors, l’aigua és tan clara i blava com l’ull d’una sirena. Em llevo d’hora perquè els pescadors salpen a les cinc del matí i son tan sorollosos que ni Rip Van Winkle (protagonista d’un conte de Washington Irving que es va quedar adormit 20 anys sota l’ombra d’un arbre) podria dormir “- i l’espectacular masia de la Cala Sanià.

Quan vam començar a planejar el viatge volíem evitar l’ús del cotxe i pensar opcions des de Barcelona, No eren fans dels cotxes, no tenien un de propi i intentaven en la mesura del possible reduir la contaminació sempre que podien. A ells els hi  agradava pedalar, però clar, el seu pedaleig era bastant urbanita. Però van descobrir que podíem agafar el tren de Barcelona fins a Caldes de Malavella amb les seves bicicletes, per després fer una ruta d’unes tres hores i mitja per camins verds fins a Platja d’Aro i d’aquí per la costa a Palamós. I allà que van anar.

 

Com allotjament vam escollir l’Hotel Trias, on els hi van deixar que aparquessin les bicicletes sense problema. La seva prioritat era visitar la casa de la Cala Sanià, ja que la seva ubicació està al mig del camí de Ronda que va des de Palamós a Calella de Palafrugell. Van recórrer part del trajecte en bicicleta  passant per enclavaments tan espectaculars com Cala de la Fosca o la Cala S’Agaró, on Capote i altres intel·lectuals solien assistir als espectacles flamencs de la Panyoleta (que ja no existeix) amb la Chunga. Aquí coneixeren al senyor Miquel, veí de Palamós que passaba els seus dies a davant el mar construint vaixells artesanals.

Encara quedaven algunes cales i aventures per arribar fins a la casa de Cala Sanià: prats amb ovelles pasturant, camps de roselles en flor, fins i tot la inesperada visita a la barraca que es va construir Dalí a la platja d’Es Castell amb la seva porta de costat. A partir d’aquest tram vam haver de deixar lligades les bicis perquè el camí es tornà més escarpat i costa amunt.

Mai sabrem com haguessin canviat les coses si s’hagués fet una cosa o un altra. Potser Truman hagués trobat pau sent veí de el senyor Miquel a la cala S’Agaró en comptes d’acabar amb la seva vida tràgicament Qui sap? No obstant això, a la tardor de 1962, Jack, Truman i els seus animals van deixar la Costa Brava per no tornar mai.

De tornada al poble i tot i que ja han passat 60 anys, una cosa segueix quedant d’aquella Costa Brava que va conèixer Truman, a part de l’Hotel Trias. La pastisseria Collboni al carrer Major (diuen que a Truman li encantava el seu braç de gitano) o el restaurant Maria de Cadaqués, on vam menjar les famoses gambes de Palamós.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *