Debats

TOT ESTÀ PER FER I TOT ÉS POSSIBLE AL BAIX PENEDÈS

El Baix Penedès, dins de la Vegueria Penedès, sempre ha encapçalat les llistes, de mancances i dèficits en molts sectors. És un fet històric ja. Tot i comptar amb molts dirigents polítics de diversos partits, ocupant llocs de rellevància en les institucions més importants del país, no ha sigut possible sortir d’aquest atzucac.

Amb l’escenari actual, la crisi sanitària, social i econòmica, les condicions del Baix Penedès, si no provoquem innovació, seguirem igual, perquè res canviarà.

Obrir el zoom es el que cal, veure en el mapa que representa el Baix Penedès per la Vegueria del Penedès i per la resta del país. És molt important l’aprovació definitiva del Pla Territorial del Penedès per saber com ens organitzem. Aquesta tasca, està sobre la taula del departament de Territori, governant per un partit que es coneixedor de totes les mancances que anem arrossegant des de fa molt de temps.

Tenim molts valors, el primer es la gent. Els que vivim al Baix Penedès fem que cada dia compti. Fem de la nostra terra un lloc per viure i estimar, també per acollir. Som un lloc clau per molta gent que decideix traslladar-se a viure al Baix Penedès perquè ho veu com un lloc ideal per viure. Som una comarca de les més petites, però ho tenim tot. Tenim una serra acompanyada de matolls i arbres típics de les zones mediterrànies. Senders que comuniquen els pobles entre si. I el mar, una meravellosa façana marítima que tants beneficis ens ha regalat.

La cultura també es un dels punts forts nostres. Crec que no hi ha a Catalunya, una extensió de terra que reculli tants personatges il·lustres concentrats. Però un dels patrimonis més importants son les festes i representacions populars, és el patrimoni viu encarregat de transmetre de generació en generació la nostra essència, una essència que suma i teixeix aliances amb d’altres comunitats. Perquè som així, som petits, però som molt grans.

Donar valor al que tenim és clau. Arrel d’això hem de anar construint allò que volem i com ho volem. La nostra ubicació ens ha de permetre tenir oportunitats, perquè no ens enganyem, el primer es poder accedir a una feina i un habitatge, perquè del paisatge i de les festes, no podem viure.

Si tots els punta anteriors son les nostres fortaleses, les nostres febleses també s’han d’esmentar.

Ara venen canvis molt radicals, l’industria està al davant d’una transformació faraònica, que arrossegarà moltes maneres de fer actuals. Canviaran moltes coses, com per exemple la realització de treballs que puguin ser substituïts per un sistema motoritzat. Això és dolent?

En un principi podem pensar que si, a la llarga arribarem a la conclusió que no. Quins treballs substituirem? Doncs treballs precaris, que provocaven un desgast a la persona i a la llarga provoquen malalties cròniques. Quins treballs no podrem substituir per màquines?

Doncs aquells que només pugui realitzar una persona humana, perquè requereix de sentiment, d’anàlisi, d’acompanyament, d’investigació, de recerca. La innovació està a l’ordre del dia. Perquè no podem fer del Baix Penedès el Silicon Valley del vehicle autònom o entrar en el sector productiu energètic? Ser un pol de referencia a Catalunya i el sud d’Europa, en les noves necessitats que aniran sorgint, es una idea gran, molt gran. Ara cal madurar-la, però alerta! No ens hi podem entretenir massa.

 

 

Eva Matas i Sendra

Regidora a l’Ajuntament del Vendrell des del 2015 fins a l’actualitat
Vicepresidència Diputació de Tarragona

Col·laboradors

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *