Els plaers de la vida

POSAR-LI NOM A UN VI MAI ÉS FÀCIL, M’HO HA DIT UN OCELLET, IDUVINA OLMEDO

Posar-li nom a un vi mai és fàcil. ‘M’ho ha dit un ocellet’ va ser la proposta que Iduvina Olmedo va triar per al llançament del seu primer vi DOQ Priorat, elaborat amb els raïms de l’explotació agrícola familiar que van iniciar els seus avis a Porrera (Priorat) en la dècada dels anys 50 de segle passat.

Arribat d’Andalusia, el seu avi patern va comprar en aquesta època 17 hectàrees agrícoles al terme municipal de Porrera, que incloïen un mes (al Mas d’en Peri) i estaven dedicades principalment al cultiu d’avellaners. Amb la segona generació a el front, a principis de la dècada dels anys 2000, el pare de Iduvina Olmedo va decidir plantar cinc hectàrees de vinyes, amb una producció de raïm que després venein íntegrament a cellers del Priorat.

Fins que, el 2017, decideix jubilar-se i planteja a la seva filla «què cal fer amb la finca familiar». Iduvina Olmedo formada en enologia a Falset i amb experiència en diversos cellers de Priorat i la Ribera d’Ebre, aquesta emprenedora decideix posar-se a el front de l’explotació familiar, encara que amb una condició: «Des del primer moment, jo penso: ‘seré viticultora, però també faré vi’ ».

Així va ser com, aquest 2017, va invertir 100.000 euros per «abancalar tres hectàrees de vinya» (les característiques terrasses en pendent que conformen el paisatge agrícola del Priorat), per passar a explotar gairebé vuit hectàrees de vinya. La seva primera producció, l’any 2017, va ser de 4.000 ampolles, elaborades en un espai arrendat a un celler de Torroja de Priorat. Amb la seva primera producció arribava el moment de posar-li nom a el vi i al seu projecte.

 

Mas d’en Peri seria el nom del celler, en homenatge a la iniciativa emprenedora del seu avi patern. Però quedava la seva àvia: «Les dones, en el món agrícola, treballen sempre molt, però són les grans amagades». Pensant en ella va recordar els seus estius d’infància a Porrera, quan amb prou feines amb cinc o sis anys la seva àvia li advertia que no anés a banyar-se a al riu, perquè era perillós. «I és clar: jo anava, i quan tornava amb els cabells humit la meva àvia el veia i em deia ‘Ja has anat al riu!’.

«Jo li preguntava que com podia saber-ho, i ella sempre em responia: ‘m’ho ha dit un ocellet …’». Sens dubte, el vi que naixia en bona part gràcies a l’esforç d’aquests avis havia de dir-se així: ‘m’ho ha dit un ocellet’.

«Jo surto a el mercat: no puc abandonar les meves idees per una pandèmia»
A Mas d’en Peri, Iduvina Olmedo fa de tot: des de cultivar les terres fins embotellar el vi. De moment, segueix utilitzant un espai cedit en un celler de Torroja de Priorat, tot i que sospesa habilitar els baixos del seu domicili a Porrera per elaborar una mica de vi. I, en un futur a mig termini, muntar el seu propi celler al mas familiar.

Després arrencar el 2017, l’any 2020 va suposar un pas endavant quan, poc abans del Nadal passat, va treure dos nous vins a l’mercat (ara, l’oferta del seu celler ja suma tres vins diferents), arribant a les 5.000 ampolles anuals, amb preus finals de venda a el públic de 20 euros per ampolla.

 

Reconeix que la situació de pandèmia, amb moltes de les seves vendes concentrades en l’hostaleria i restauració (un 80% de la seva facturació en 2019) li van fer pensar molt donar aquest pas. «Però un dia o altre -prossegueix- aquesta situació ha d’acabar. Així que em vaig dir: ‘Jo surto a el mercat; no puc abandonar les meves idees per una pandèmia’».

 

 

Iduvina Olmedo

Viticultora DOQ Priorat

Col·laboradors

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *