Històries

POBLES DEL MAESTRAT: CINCTORRES

Cinctorres està situat en un altiplà entre la Muntanya Bovalar i la vall del riu Caldés. Gràcies a aquest emplaçament ofereix espectaculars vistes panoràmiques, com les de la Roca Parda i la Roca Roja, totes dues separades per la llera de la Rambla Celumbres, que formen un paratge natural impressionant, des d’on es pot gaudir també de l’ornitologia. La localitat també té un patrimoni abundant, gràcies al seu llegat històric. Entre ell, destaquen les restes paleontològiques trobades al Jaciment Anna, que es poden conèixer al Museu Dinomania. Aquest jaciment també és visitable i s’hi organitzen visites guiades i excavacions al llarg de l’any. Cinctorres també compta amb construccions defensives de les època àrab, com la Torre dels Moros i amb nombroses ermites i construccions civils de llarg a llarg del seu terme municipal. La tradició tèxtil també va tenir molta importància al segle XX, especialment a través de l’elaboració de faixes.

La Torre dels Moros: Torre auxiliar de planta quadrangular, 3,60 x 3,70 m, de la qual es desconeix la data de construcció exacta. És una de les torres a què es refereix la toponímia de Cinctorres. Compte amb restes visibles de quatre plantes i és l’única torre restaurada.
Palau de Santjoans: Edifici del gòtic civil aragonès, que té el seu origen al segle XV, encara que l’estructura actual és del XVII. Actualment acull el Museu Dinomania.

Plaça del Pou i ermita Sant Lluís: La Plaça del Pou és el centre neuràlgic de la localitat. Lloc de trobada i on es concentra la població a festes o on han tingut lloc els mercats al llarg de la història. Just abans d’accedir-hi, trobem l’ermita de Sant Lluís, del s XVII, encara que aixecada sobre les restes d’una altra de més antiga.
Ajuntament: La Casa de la Vila es va construir entre els segles XV i XVI. Del seu exterior destaca la porta de pedra que forma un arc de mig punt i el porxo flanquejat amb arcs rebaixats.

Museu Dinomània: Museu situat al Palau dels Santjoans, on es pot conèixer l’evolució geològica i de la zona i la importància que van tenir els dinosaures al Cretaci en aquest indret. Es pot veure una rèplica de dinosaure a grandària real i nombroses restes fòssils trobades al Jaciment ANA.
Museu de la Faixa: Situat a l’antic hospital del s.XVI, es mostra el procés de producció i venda de la faixa, a través de la figura del Faixero, que viatjava per tota la península venent el producte que les dones teixien al municipi.

Esglesia Parroquial de Sant Pere Apòstol, del s. XVIII, d’estil neoclàssic, destaca per la majestuositat i pels dos campanars.
Ermita de la Mare de Déu de Gràcia: Destaca el campanar alçat fora de l’església, a 2 quilòmetres de Cinctorres.
Ermita de Sant Marc: Del s. XVI, possiblement la més interessant de Cinctorres. Edifici de planta rectangular amb cobertes a dos vèrtexs, recolzada sobre tres arcs de diafragma gòtics i amb accés lateral. Té 9 metres d’amplada i 20 m. de llarg.
Ermita de Sant Pere: A 3 km de la població, edificació de planta rectangular i coberta a dues aigües, recolzada sobre dos arcs de diafragma.
Ermita del Pilar: al costat de l’antic safareig. Mesura 6×7 metres, va ser construïda per Pascual Serret recollint almoines. Se’n va finalitzar la construcció el 1763.

Jaciment Anna: Jaciment paleontològic que es pot visitar i conèixer millor la importància dels dinosaures al Cretaci en aquesta zona. L’objectiu de Dinomania és la difusió i divulgació dels coneixements adquirits a l’estudi dels jaciments amb dinosaures als Ports.
Rambla de Celumbres: El Paratge Natural de la Rambla de Celumbres, amb el canó format entre la Roca Parda i la Roca Roja tenen un gran encant natural.
Observació d’aus: Hi ha sis punts d’observació d’aus a Cinctorres: Observatori de Conreus, Pinar, Carrascal, Rio, Urbà i Tallats. Des d’aquí podeu practicar l’ornitologia i contemplar la gran varietat de fauna dels Ports.
El Bovalar: Les coves del Bovalar se situen a les cotes més altes del terme municipal (1259 m.). La Sima del Bovalar és la més gran de la comarca, amb gran quantitat de formacions.

Festes i tradicions

   • Sant Antoni
    Principal festa de l’hivern, que té el foc com a gran protagonista.
    Data: Últim cap de setmana de gener o primer de febrer.
 • Romeries
  A Cinctorres se celebren quatre:
  • Sant Marc (tercer cap de setmana d’abril),
  • Sant Pere (quart cap de setmana d’abril),
  • Sant Cristòfol (1r o 2n dissabte de maig)
  • Mare de Déu de Gràcia (al dia següent de Sant Cristòfol).
 • Sant Cristòfol. Festa dels conductors: Es beneeixen els cotxes i es fa un dinar popular.
  Data: segon cap de setmana de juliol.
 • Festes patronals en honor a la Mare de Déu de Gràcia
  Data: darrera setmana d’agost.
Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *