Cultura

CLOTILDE GARCIA DEL CASTILLO VA SER MOLT MÉS QUE LA DONA DE SOROLLA

Clotilde García del Castillo, mes coneguda per haver estat l’esposa de Joaquín Sorolla, el gran pintor. Però va ser moltes més coses, filla, mare, model, economista i mecenes, entre d’altres. Ella va ser la que va decidir donar a l’Estat espanyol la casa en la qual la família havia viscut els seus últims anys per convertir-la en Museu, com Joaquín hagués volgut, i la que generosament va cedir per aquesta causa espais i objectes perquè avui puguem gaudir del Museu Sorolla.

Joaquín Soralla artista que estimava les dones per la seva fortalesa però també per la seva sensibilitat, pimta a dones que expressaven el seu interior i el seu empoderament d’aquells temps. Dones de negre i camperoles, dones caigudes i pescadores valencianes que vigilen els seus fills a la platja mentre esperen l’arribada de les barques, sensuals o artistes que gaudeixen d’una acabada de descobrir llibertat vetada per totes les altres.

Sorolla era un gran observador de tot el que l’envoltava i les dones formen part de la societat i del seu entorn. Femení plural, que acaba d’inaugurar al museu madrileny de l’artista i constitueix la primera incursió en la seva obra des d’una perspectiva de gènere.

No era un pintor feminista, però la seva era una mirada comprensiva cap a les dones, les admirava, les engrandeix i les vigoritza. Va ser un gran defensor de les dones. Es va preocupar, per exemple, de donar una educació moderna a les seves filles en la Institució Lliure d’Ensenyament, que defensava la igualtat i els estudis laics. El seu pare també va inculcar als seus fills l’afició a les arts i una de les seves filles es va dedicar a la pintura i l’altra a la escultura, activitats que mai van passar a nivell profesional.

El pintor va posar també la seva mirada en les dones treballadores i les mares, sovint les dues coses, i retratarà per encàrrec a burgeses i aristòcrates, a les que mostra elegants i distingides, i també a les modernes, actrius, cultes i lliures. Gràcies a Clotilde vam poder donar una gran visualització al genere femení que tant va donar que parla amb aquella època.

Les dones som actualitat i seguim donant visibilitat per què som part important de la societat.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *