Cultura

LA GRAN ARETHA FRANKLIN

Avui parlem d’una de les veus més poderoses del soul, Aretha Franklin. Música, pel·lícules una vida d’exits amb un final trist per ser una persona que ho tenia tot quant va comença de zero.

S’estrena el 24 de setembre la pel·lícula Respect, basada en la vida de qui va ser considerada amb tots els honors Lady Soul, o també la Reina del Soul: Aretha Franklin.

La cantant va tenir una vida tormentada i ni tan sols l’èxit mundial que va obtenir amb les seves cançons, va poder alliberar-la de la fi de la seva existència, quan va caure en el vici de la beguda  convertint-se en una diva insoportable.

S’ha dit que tots els drames que va patir els oblidava a l’escenari, on amb la seva veu emocionava a l’audiència.

Va viure en un ambient familiar desestructurat, sense l’afecte matern i amb un pare que anava sempre darrera de les faldilles extramatrimonials…

MALTRACTAMENTS, ALCOHOL I ABANDONAMENT D’UN PARE A LES SEVES FILLES.

Per això no era d’estranyar que als seus 12 anys Aretha acudís a un hotel de la mà del conegut cantant Sam Cooke, que segons sembla va ser el primer a anar al llit amb ella.  Al llarg de la seva vida va tenir dos nadons, van ser criats en realitat per l’àvia i una germana, perquè la joveneta mare s’anava a cantar amb el cor de gospel del seu pare.

Probablement la cançó més representativa d’Aretha Franklin sigui “Respect” (com el títol de la pel·lícula) composada per Otis Redding. Aretha va canvia una mica la lletra per interpretar-la des de l’angle femení. Altres èxits van ser “I Say a Little Prayer”, “Call me”, “Bridge over troubled water” (l’èxit de Simon & Garfunkel), “Chain of fools”, etc…

Franklin va regnar musicalment en uns anys on altres veus negres van tractar de llevar-li el seu lloc, com Roberta Flack. Sense aconseguir-ho. Va recórrer mig món fins que li va agafar por a viatjar en avió, el que li va suposar reduir les seves gires als Estats Units. També va caure en l’alcoholisme quan la seva fama anava decaient. El seu caràcter es va tornar, imprevisible, arribant a anul·lar molts contractes, o simplement a no aparèixer allà on l’anunciaven.

Va ser una pena que el seu final fos desgraciat, tenint en compte que en els seus anys de glòria va significar molt per la música negra i fou una gran referent com per exemple per a Barbara Streisand.

Aretha fou una defensora dels drets racials, de les dones supeditades als homes i una llum per a la majoria negra a la qual se li negava els mes elementals drets en els Estats Units.

La seva mort es va produir a conseqüència d’un càncer de pàncrees a casa de Michigan el 16 d’agost de 2018.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *