Històries

8 DE MARÇ DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

El 8 de març és una data destacada en múltiples parts de món.
Es commemora el Dia Internacional de la Dona, formalitzat per Nacions Unides el 1975.
Aquest especial dia, en paraules de l’ONU, “es refereix a les dones corrents com a artífex de la història i té les seves arrels en la lluita plurisecular de la dona per participar en la societat en peu d’igualtat amb l’home”.

Malgrat haver-se convertit en una jornada global en pro de la igualtat, moltes persones encara es pregunten quin és el seu origen i què va portar al fet que el 8 de març obtingués aquest reconeixement internacional.
Per explicar-ho, cal mirar enrere: a les protestes que van desembocar en tota una revolució. A la fi de segle XIX i principis el XX.

El Dia Internacional de la Dona té les seves arrels en el moviment obrer de mitjan segle XIX, en un moment de gran expansió i turbulències en el món industrialitzat, en què la dona va començar a alçar cada vegada més la seva veu.
La vida de la dona a Occident per aquell temps era una contínua història de limitacions: ni dret a vot, ni a fer servir els seus propis comptes, ni formació i amb una esperança de vida molt menor que la masculina pels parts i els maltractaments.

Un exemple d’aquesta creixent inquietud i debat entre dones es troba el 1848, quan les nord-americanes Elizabeth Cady Stanton i Lucretia Mott congreguen centenars de persones a la primera convenció nacional pels drets de les dones, als Estats Units.

Les dues van mantenir que “tots els homes i les dones són creats iguals” i van exigir drets civils, socials, polítics i religiosos per al col·lectiu.
Llavors, van rebre burles, especialment pel que fa al dret de les dones a votar, però van posar una llavor que en els següents anys va ser creixent, destaca l’ONU en un especial sobre l’activisme de la dona al llarg dels anys.

En aquest context, els historiadors coincideixen a destacar com avantsala directa del Dia Internacional de la Dona la marxa que es va viure a Nova York el 1908, quan unes 15.000 dones es van manifestar per demanar menys hores de treball, millors salaris i dret a votar.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *