12 DE MAIG DIA INTERNACIONAL DE LA FIBROMIÀLGIA
El 12 de maig va ser designat Dia Internacional de la Fibromiàlgia (FM) i la Síndrome de Fatiga Crònica (SFM) en homenatge a la data de naixement de Florence Nightingale. Aquest dia es commemora amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre aquestes malalties que pateixen entre el 3% i el 6% de la població mundial.
La síndrome de fatiga crònica és un trastorn caracteritzat per una falta de forces, cansament o fatiga accentuada que es prolonga en el temps i que interfereix en les activitats quotidianes de la persona, en canvi, la Fibromiàlgia és una síndrome clínic d’origen desconegut en el qual el principal símptoma és el dolor muscular esquelètic crònic i generalitzat, que afecta tant a membres superiors com a inferiors i al raquis. Poden presentar-se a més d’altres símptomes com a fatiga intensa, alteracions del son, ansietat, depressió, rigidesa matutina o cefalees entre altres.
La fibromiàlgia va ser reconeguda com a malaltia per l’OMS el 1992 i la prevalença estimada als països desenvolupats se situa entre l’1 i el 4%. En la població espanyola és del 2,7%, i d’un 4,2% per al sexe femení i d’un 0,2% per al masculí. L’aparició dels símptomes comença amb major freqüència entre els 20 i els 50 anys, encara que pot aparèixer en nens.
Se desconeixen les causes d’aquesta malaltia, els desencadenans podrien estar relacionats com algun trauma físic o emocional, infeccions per algun virus, o també afectacions a algunes àrees del cervell responsables del dolor. En l’actualitat no es coneixen mesures que prevenen l’aparició de fibromiàlgia.
El símptoma principal de la fibromiàlgia és el dolor, que pot ser lleu o intens. Les àrees de dolor és denominen punts de sensibilitat i es troben en la part posterior del coll, espatlles, tòrax, la regió lumbar, malucs, colzes i genolls. Les articulacions no queden afectades, encara que el dolor pot sentir-se com a si fos el seu origen articular.
El dolor pot empitjora amb l’activitat, el clima humit o fred l’ansiedad i l’estrés. Tot això fa que la fatiga, l’estat anímic deprimit amb freqüència en els pacients amb fibromiàlgia i fatiga crònica. També pot haver-hi altres símptomes associats com a síndrome d’intestí irritable, problemes de memòria i concentració, entumiment i formigueix en mans i peus, disminució de la capacitat per a l’exercici i migranyes tensionals.
El diagnòstic està basat en criteris relacionats amb el període durant el qual es manté el dolor generalitzat, el nombre i la localització de les zones afectades i les proves que descarten l’existència d’altres patologies. Per el general el diagnòstic sol ser un procés llarg en el qual intervindran diferents especialistes que van descarten altres malalties. No hi ha proves ni d’imatge ni analítiques que confirmen aquesta patologia, tot i que Afibromed ha col·laborat amb l’Universitat de Navarra amb l’estudi dels biomarcadors per poder crear una prova diagnostica.
Els tractaments actuals van dirigits a reduir i controlar els símptomes i consisteix en l’administració de fàrmacs per disminuir el dolor, teràpia cognitiu-conductual, tractament rehabilitador i de fisioteràpia; també poden formar part del procés terapèutic l’exercici aeròbic a nivell molt baix els programes educacionals, els exercicis de relleu, teràpies d’ajuda per aconseguir una actitud activa dels pacients i els grups i les xarxes socials de suport.
Afibromed ofereix per les socies diferentes teràpies des de la Corexpresión fins al teatre.
En l’actualitat existeix un interès creixent en la comunitat científica que provoca un increment en les investigacions i articles publicats sobre la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica. En algunes investigacions sobre fibromiàlgia s’estudien l’origen físic de la malaltia i la influència d’altres factors com els psicològics o socials.
Afibromed.org