Debats

COVID 19 PERSISTENT AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Avui 1 de desembre del 2022 els nostres companys i part de la nostra plataforma Afectats persistents pel covid 19 han estat convocats al parlament de Catalunya per la comissió de salut per debatre punts per a l’avenç de drets ja que moltes malalties cròniques que són semblants als símptomes del còvid persistent puguin ser conegudes i escoltades doncs anem de la mà en allò que es reverteix al sistema mèdic i burocràtic.
Avui la nostra companya Silvia Soler portaveu de la plataforma ho ha exposat.

 

Covid persistent al Parlament de Catalunya.

Què entenem per COVID persistent? És una nova afecció present en persones que han patit la infecció pel virus SARS-CoV-2, que no té relació amb com ha estat el procés en la fase aguda. També es coneix com “COVID perllongat”, “síndrome COVID crònica”, “long COVID” o “síndrome de COVID postagut”.

 

Quines seqüeles deixa el Covid persistent?
Símptomes cardíacs, com dolor toràcic i palpitacions. Símptomes neurològics com a dificultat per pensar i concentrar-se (“boira cerebral”), mals de cap i problemes per dormir. Símptomes digestius com diarrea i mal d’estómac.

 

Afeccions posteriors al COVID-19
Algunes persones que es van infectar pel virus que causa el COVID-19 poden tenir efectes a llarg termini per la infecció, coneguts com a afeccions posteriors al COVID-19 (PCC, per les sigles en anglès) o afeccions persistents al COVID-19.
Les persones criden a les afeccions posteriors al COVID-19 per diversos noms, com ara COVID-19 persistent, COVID-19 de llarga durada, COVID-19 posat, seqüeles posades de la infecció pel SARS CoV-2 (PASC, pels seus sigles en anglès), efectes a llarg termini del COVID-19 o COVID-19 crònic.

 

El que necessita saber:
• Les afeccions posteriors al COVID-19 poden incloure una àmplia varietat de problemes crònics de salut, que poden durar setmanes, mesos o més temps.
• Les afeccions posteriors al COVID-19 són més freqüents en persones que es van emmalaltir greument a causa del COVID-19, però qualsevol persona que s’hagi infectat pel virus que causa el COVID-19 pot tenir afeccions posteriors al COVID-19, fins i tot aquelles persones que van tenir un quadre lleu de la malaltia o no van presentar símptomes del COVID-19.
• Les persones que no estan vacunades contra el COVID-19 i s’infecten també poden tenir més risc de presentar afeccions posteriors al COVID-19 en relació amb les persones que s’infecten estant vacunades.
• Si bé la majoria de les persones amb afeccions posteriors al COVID-19 tenen evidència d’infecció pel virus o s’han posat malalts a causa del COVID-19, en alguns casos, és possible que una persona amb afeccions posteriors al COVID-19 no de positiu a la prova de detecció o ni tan sols sàpiga que s’ha infectat.
• Els CDC i els seus socis estan estudiant per conèixer més sobre qui tenen afeccions posteriors al COVID-19 i per què, fins i tot si els grups que van patir un impacte desproporcionat pel COVID-19 tenen més risc.

Algunes persones amb afeccions posteriors al COVID-19 tenen símptomes que no es manifesten a través de proves.

Les persones amb afeccions posteriors al COVID-19 poden tenir símptomes difícils d’explicar i fer servir. Les avaluacions clíniques i els resultats de les anàlisis de sang de rutina, les radiografies de tòrax i els electrocardiogrames poden ser normals. Els símptomes són similars als que presenten les persones amb ME/CFS (encefalomielitis miàlgica/síndrome de fatiga crònica, fibromialgia) i altres malalties cròniques menys conegudes que poden aparèixer després d’altres infeccions. Les persones amb aquests símptomes inexplicables poden ser interpretades incorrectament pels seus proveïdors datenció mèdica, per la qual cosa és possible que triguin molt a rebre un diagnòstic i latenció o el tractament adequats. Reviseu aquests consells per preparar-vos per a una cita amb el proveïdor d’atenció mèdica per afeccions posteriors al COVID-19.

 


Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *