8 DE MARÇ. DIA DE LA DONA AMB HISTÒRIA A SANTA OLIVA (TGN)
La dona és actualitat, creem història i compartim història donant vida a segles passats dins del nostre territori per això, hem celebrat el 8 de març dins d’ambient històric per reviure l’època i sentir les emocions i la vida que és forjava en aquells temps.
Volem que coneixeu el monestir de Santa Oliva junt amb les nostres membres de la plataforma Veus de Dones per podrer viure i aprendre d’aquella història.
Vam fer un pas endavant perquè totes les generacions venidores poguessin entendre la història passada de la dona podent avançar-la en aquesta època com un pilar important a reconèixer a nivell d’igualtats.
Així ens va fer arribar l’ informació la nostra companya Sandra Polo Pujol directora a Catalunya, Balears i Comunitat Valenciana de l’empresa Alares
El Momasteri de Santa Maria de Santa Oliva, aquest antic priorat romànic originari del segle XII, conserva unes restes romanes al subsòl i una història ben curiosa. Els monjos se’n van anar al segle XV, va ser la primera escola bressol rural de Catalunya al segle XX i ha estat restaurada a principis del segle XXI.
L’antic priorat de Santa Maria va ser fundat durant la segona meitat del segle XII, a partir d’una donació del bisbe de Barcelona al monestir de Sant Cugat del Vallès. Consta d´una façana romànica amb campanar d´espadanya, una sola nau amb volta d´aresta i absis semicircular.
Al llarg de la història, l’edifici ha estat conegut com la Rectoria o el Monestir (Monestir), encara que la comunitat que hi residia se’n va anar al segle XV. Amb el temps, ha canviat de fesomia segons l’arquitectura de cada època i també ha exercit diferents funcions. Durant el segle XX, es va convertir en la primera escola bressol rural de Catalunya, per iniciativa de la pedagoga Marta Mata i del clergue Josep Maria Mas.
A principis del segle XXI va experimentar una profunda rehabilitació, que va culminar el 2009 i va treure a la llum unes restes arqueològiques d’època romana al subsòl. Avui dia, es poden veure gràcies al terra de vidre.