Històries

BRUIXERIA A CATALUNYA

Catalunya és un dels primers llocs d’Europa on van tenir lloc accions judicials contra el nou crim de bruixeria.
Segons les fons del segle XV moltes dones van ser executades arreu del país durant les primeres dècades de la cacera, però aquelles actuacions dutes a terme majoritàriament per la justícia que, gairebé no ha deixat rastre documental.

Amb el pas a l’època moderna, va augmentar el volum de documentació conservada i es consolida una tendència clara al territori a les zones de muntanyes on la cacera és convertiria en un fenomen recurrent i endèmic, mentres que les viles i ciutats de la plana s’hi observen pics repressius separats per períodes de baixa intensitat persecutòria.

 

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció, i se les va tractar com a membres d’una organització criminal liderada pel mateix diable.

La base per acusar-les era la mentida i la manera de forçar-les a confessar aquests crims inversemblants eren les tortures més terribles. Contra aquestes dones, el poder es va saltar les mateixes lleis i les va jutjar sense cap garantia processal. Aquelles dones van ser el boc expiatori d’una societat convençuda de l’origen malèfic de les seves desgràcies i disposada a buscar-ne les culpables i assenyalar-les.

Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. Recentment, s’ha recuperat el nom de més de set-centes dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca. Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones conflictives, dones vídues… Totes elles estigmatitzades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a “bruixes i metzineres”.

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. La dona és actualitat s’uneix amb la revista SÀPIENS, que impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d’aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Per tot aquest cúmul d’injustícies, ens proposem impulsar un acte de justícia històrica, en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa o Noruega, amb els objectius següents:

• Recuperar la memòria d’aquelles dones innocents sense prejudicis ni falsedats.
• Promoure’n la reparació i dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge per tot el territori.
• Reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.

No eren bruixes, eren dones! Suma’t a la campanya!

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *