Històries

8 DE MARÇ. DIA DE LA DONA AMB HISTÒRIA A SANTA OLIVA (TGN)

La dona és actualitat, creem història i compartim història  donant vida a segles passats dins del nostre territori per això, hem celebrat el 8 de març dins d’ambient històric per reviure l’època i sentir les emocions i la vida que és forjava en aquells temps.

Volem que coneixeu el monestir de Santa Oliva junt amb les nostres membres de la plataforma Veus de Dones per podrer viure i aprendre d’aquella història.

Vam fer un pas endavant perquè totes les generacions venidores poguessin entendre la història passada de la dona podent avançar-la en aquesta època com un pilar important a reconèixer a nivell d’igualtats.

Així ens va fer arribar l’ informació la nostra companya Sandra Polo Pujol directora a Catalunya, Balears i Comunitat Valenciana de l’empresa Alares

El Momasteri de Santa Maria de Santa Oliva, aquest antic priorat romànic originari del segle XII, conserva unes restes romanes al subsòl i una història ben curiosa. Els monjos se’n van anar al segle XV, va ser la primera escola bressol rural de Catalunya al segle XX i ha estat restaurada a principis del segle XXI.

L’antic priorat de Santa Maria va ser fundat durant la segona meitat del segle XII, a partir d’una donació del bisbe de Barcelona al monestir de Sant Cugat del Vallès. Consta d´una façana romànica amb campanar d´espadanya, una sola nau amb volta d´aresta i absis semicircular.

Al llarg de la història, l’edifici ha estat conegut com la Rectoria o el Monestir (Monestir), encara que la comunitat que hi residia se’n va anar al segle XV. Amb el temps, ha canviat de fesomia segons l’arquitectura de cada època i també ha exercit diferents funcions. Durant el segle XX, es va convertir en la primera escola bressol rural de Catalunya, per iniciativa de la pedagoga Marta Mata i del clergue Josep Maria Mas.

A principis del segle XXI va experimentar una profunda rehabilitació, que va culminar el 2009 i va treure a la llum unes restes arqueològiques d’època romana al subsòl. Avui dia, es poden veure gràcies al terra de vidre.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *