EL VI AMB AMICS – COM SER UN BON AMFITRIÓ

Tots ens hem preguntat alguna vegada, quan convidem amics a casa, ¿quin vi els agradaria beure, que volem oferir per picar, on prendre aquest vi, potser de peu a la cuina mentre l’amfitrió acaba de preparar els platets, o estarien més còmodes al menjador, o que tal a la terrassa o jardí si el temps ho permet?.
Us vull treure de dubtes sobre la meva experiència personal, no només com a sommelier, sinó com amfitriona de les moltes trobades entre família i amics que he fet fins que va arribar la maleïda pandèmia, us explicaré com rebre als nostres convidats, que maridatges funcionen millor i com distribuirem aquests vins segons l’ambient, l’hora i la temporada, això són només alguns petits consells que us serviran de guia per a convertir-vos en uns bons amfitrions.

 

Comencem per la recepció  dels nostres amics, a mesura que vagin arribant, els anirem oferint aquesta copa de benvinguda, sempre bé de gust una copa de cava ben fresquet o una de vi blanc jove que sigui fàcil de beure,o potser també un rosaset molt suau, aquest tipus de vi són perfectes per a qualsevol estació de l’any, encara que us podeu trobar en la tessitura, que a algun dels vostres amics no els agradi, ni el cava, ni el vi blanc ni el vi rosat, cosa per altra banda molt estranya, i us demani un vi negre, en aquest cas, sempre ha de ser un vi jove perquè mantingui tota aquesta frescor i les aromes pròpies de la varietat, mai criança o reserva, és molt important també i heu de tenir en compte, la temperatura de servei d’aquests vins, en el cas del cava, el vi blanc i el rosat ha de ser entre 6° i 7° a la primavera i l’estiu, i si la trobada és a la tarda o nit, si és al migdia i fa molta calor, us aconsello baixar un grau la temperatura, posar-la en una glaçonera amb gel, i sobretot, no deixar mai l’ampolla al sol per què en menys de mitja hora el vi hauria pujat la seva temperatura, i potser també podria perdre la seva qualitat, la temperatura de servei a la tardor i hivern, ha d’estar entre 8° i 9° i el negre a l’estiu ho servirem entre 10° i 11° i a la tardor i hivern, entre 14° i 16º.

 

 

Ara, imaginem que tenim convidats a menjar o a sopar, quins vins hem de servir segons els plats que hem triat per al menú?, doncs bé, com els entrants solen ser lleugers, com les amanides, un deliciós pastís de peix, o marisc, seguirem amb el mateix vi que hem ofert com a copa de benvinguda o canviarem a un altre vi blanc, també lleuger, que tingui bon pas en boca, però que no sigui massa complex, un vi que ens resulti fàcil de beure i que no tingui massa grau alcohòlic, un bon amfitrió, ha de tenir en compte si oferirà com a plat principal, peix o carn, si oferim als nostres convidats, un peix al forn, o un arròs caldós, triarem vins blancs amb més estructura, un xarel.lo seria perfecte, si té una mica de criança millor, si optem per carn, triaren un vi negre amb una bona acidesa si posen carn de porc o xai que són més grasses, sempre que el temps ho permeti, una opció molt divertida és fer una barbacoa, segur que s’apunten tots.

 

És veritat que a vegades les trobades entre amics sorgeixen en un moment, es poden presentar a casa teva ca, i sense avisar, i és realment, quan a mi més m’agrada, improvisar amb les coses que tinc per casa, un aperitiu informal al migdia, o a la tarda, abans del sopar, una mica de formatge cremós, una mica de foie  amb un vi blanc fresc, o un formatge curat d’ovella i una mica d’embotit amb un bon vi negre, una pizza que sempre tenim als congeladors, per això vull donar-vos el meu últim consell, que mai us faltin un parell d’ampolles de vi en el rebost, perquè si alguna cosa tenen els amics, és que es troben tan a gust a casa teva, que no volen marxar mai, així doncs, només espero que aquests tips us hagin servit d’ajuda a l’hora de triar, servir i maridar els vostres vins.

 

Isabel Zaro

Sommelier

Col·laboradors

Col·laboradors

Plataforma digital per la difusió, sensibilització i l’empoderament de la dona dins de la societat actual.