Cultura

MOTIUS ELS QUALS S’ACUSAVA A LES DONES DE BRUXES EN LA EPOCA HISTÒRICA

La Inquisició només es van condemnar a la foguera per bruixeria a 59 dones a Espanya en els 125.000 processos que va portar a terme el Sant Ofici entre els segles XVI i XIX.

Quins eren els motius pels quals s’acusava de bruixeria a les dones d’aquesta època històrica?
En això, tant les nacions catòliques que van exercir una gran influència en tota l’edat mitjana, com les protestants (que comencen a adquirir influència a mitjan segle XVI), enfrontades per interessos econòmics i polítics, es van unir per perseguir les dones considerades bruixes.

Tot i que no es compten amb els testimonis de les víctimes de l’època, perquè els judicis gairebé mai eren registrats, se sap que les acusades eren dones rebels que qüestionaven els costums de l’època, discutien i vivien lliurement la seva sexualitat, fora dels vincles del matrimoni i la seva reproducció. Com assenyala Federici, “la caça de bruixes va ser, per tant, una guerra contra les dones; va ser intent coordinat de degradar i destruir el seu poder social. Al mateix temps, va ser precisament a les cambres de tortura i en les fogueres en què van morir les bruixes on es van forjar els ideals burgesos de feminitat i domesticitat”.

El capitalisme no va fer més que portar penúries a les dones de les classes populars. A l’opressió que sobre elles pesava, se li van sumar noves formes d’explotació: treball precari, doble jornada laboral a la feina i la casa, menys salari per igual treball a què fan els homes, entre d’altres. Va incorporar a les dones a la matriu productiva en condicions d’enorme precarietat, però contradictòriament, les va reunir en espais comuns on al llarg de l’últim segle les dones van aprendre a organitzar-se i van ser en moltes oportunitats avantguarda de lluita. Aquestes experiències són les que van forjar un crit esperançador i van plantar banderes de lluita que avui són recollides per aquelles que es proposen subvertir tot i que exigeixen el seu “dret .

Ara som nosaltres el segle XXI que lluitem per donar- lis visibilitat i que no és perdi la seva lluita on moltes van perdre la vida, per ser emprenedores, lliures de pensament d’actitud i de sentir.

Redacció

Redacció

Sandra Granado CEO de ladonaesactualitat.cat Presidenta de l’Associació Afibromed (Fibromiàlgia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *